Višnja maraska - Zona Okusa - Zona Zadar
Višnja maraska

Glavne karakteristike vezane za kvalitetu višanja su boja, slatkoća, kiselost i tvrdoća. Slatkoća uglavnom potječe od šećera glukoze i fruktoze, dok su za kiselost odgovorne organske kiseline. Prihvaćanje kod potrošača prvenstveno je određeno omjerom koncentracija &scaro..

opširnije
Smokva - Zona Okusa - Zona Zadar
Smokva

Boja pokožice varira od svijetlo zelene do tamno ljubičaste, ovisno o sorti, a tekstura joj je glatka. Pulpa ovisno o sorti i zrelost poprima različite nijanse crvene, od blijedo roze do tamno crvene. Na vrhuncu zrelosti je izrazito slatka i sočna, gotovo medenog okusa. Najizraženiji okus imaju..

opširnije
Češnjak - Zona Okusa - Zona Zadar
Češnjak

Češnjak je prepoznatljiv po svom vrlo intenzivnom i ugodnom mirisu. Lukovica češnjaka, koja se najčešće upotrebljava za konzumaciju, sastoji se od nekoliko režnjeva omotanih čvrstom ovojnicom, a karakterizira je specifični intenzivni miris te slatkast, aromatični i ljut ..

opširnije
Maslinovo ulje - Zona Okusa - Zona Zadar
Maslinovo ulje

Okusi, mirisi i aroma maslinovog ulja malo koga mogu ostaviti ravnodušnim. Najbolja maslinova ulja nose oznaku „ekstra djevičansko“ maslinovo ulje. Senzorskom analizom provjerava se okus, miris, boja i ostala specifična svojstva koja su poželjna kod ekstra djevičanskog ulja, a..

opširnije
Plava riba - Zona Okusa - Zona Zadar
Plava riba

Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za mariniranje, posebice u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, soku od svježe iscijeđenih domaćih limuna, uz dodatak češnjaka i mediteranskog začinskog bilja. Plava riba „na savuru“ cijenjena je među poznavatelji..

opširnije
Dagnje - Zona Okusa - Zona Zadar
Dagnje

Pozitivne karakteristike svježe dagnje su čvrstoća mesa, sočnost i vlažan izgled. Mirisu koji se opisuje kao svjež najviše doprinosi udio stearinske masne kiseline koja je zasićena masna kiselina. Što je viši udio omega-3 masnih kiselina, dagnje imaju jači miris algi. Pa..

opširnije
Janjetina i jaretina - Zona Okusa - Zona Zadar
Janjetina i jaretina

Specifični aromatični profil dalmatinske i paške janjetine sadrži znatno veći broj različitih isparljivih kemijskih spojeva nego aromatični profili drugih vrsta janjetine čemu i dugujemo karakterističan okus i miris. Spremanje janjetine na dva najjednostavnija načina, na ražnju i p..

opširnije
Šokol - Zona Okusa - Zona Zadar
Šokol

Šokol je autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se od davnina proizvodi u Ninu i okolici. Šokol se dobiva od mesa svinjske vratine, a tretira se slično kao pršut. Za razliku od većine naših suhomesnatih proizvoda, kao i njegovog mesnog rođaka buđole ili kra&..

opširnije
Paški sir - Zona Okusa - Zona Zadar
Paški sir

Paški sir se smatra jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih tvrdih ovčjih sireva, a poznat je i izvan granica Republike Hrvatske. Njegov specifičan okus potječe od mlijeka paške ovce koja pase na kamenjarima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Mje&scar..

opširnije
Med - Zona Okusa - Zona Zadar
Med

Za zadarsko pčelarstvo karakterističan je med od kadulje, drače i vriska. Kaduljin med je svijetlo žute, pomalo zelenkaste boje, a boja može varirati ovisno o prisutnosti peluda vinove loze koja istodobno cvate. Ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te ima izraziti miris po cvijetu biljke. Med od..

opširnije
Ninska sol - Zona Okusa - Zona Zadar
Ninska sol

Morska i kamena sol razlikuju se po sadržaju minerala, okusu i teksturi. Kamena sol uslijed procesa rafinacije gubi većinu drugih minerala osim natrija i klora. Za razliku od nje, prirodna morska sol zadržava mineralnu raznolikost koja pridonosi aromi soli čineći je bogatom i intenzivnom. Primj..

opširnije
Vino i prošek - Zona Okusa - Zona Zadar
Vino i prošek

Najčešće sorte vinove loze koje se uzgajaju na području Dalmacije su plavina i babić, merlot debit, pošip, maraština, grk (Korčula), plavac mali, dingač (Pelješac), plavac i bogdanuša (Hvar), a proizvodi se i desertno vino prošek. Plavina se oduvijek ..

opširnije