Dagnje
Dagnje

Pozitivne karakteristike svježe dagnje su čvrstoća mesa, sočnost i vlažan izgled. Mirisu koji se opisuje kao svjež najviše doprinosi udio stearinske masne kiseline koja je zasićena masna kiselina. Što je viši udio omega-3 masnih kiselina, dagnje imaju jači miris algi. Palmitinska masna kiselina i dokozaheksaenska kiselina (DHA) najviše doprinose karakterističnom okusu dagnji. Dagnje možemo pronaći u poznatoj španjolskoj paelli, američkom chowderu, no u našim krajevima najviše ih volimo pripremati na buzaru. Dodamo li malo rajčice u buzaru dobit ćemo dagnje “na crveno”. Obje se poslužuju s prepečenim kruhom koji se “toća” u umak od dagnji. Jednostavni recept za dagnje na buzaru pružit će pravi užitak vašem nepcu.

Dagnje na buzaru

Sastojci (4 osobe):

  • 1 kg daganja
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žlica krušnih mrvica
  • 2 dl bijelog vina
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 1 vezica peršinovog lista

Priprema:

Dagnje isplahnuti mlazom hladne vode, ocijediti. U loncu zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno nasjeckani češnjak, peršin i krušne mrvice. Kratko popržiti. Na začine dodati dagnje, promiješati, zaliti bijelim vinom, posoliti, popapriti i kuhati 15-ak minuta.