ZONA
Okusi i mirisi zadarskog kraja


Zadarska županija je sastavni dio mediteranskog kulturnog kruga pa je samim time i mediteranska prehrana jedno od obilježja ovoga prostora. Za mediteranski način prehrane karakteristično je obilje hrane biljnog podrijetla te autohtoni tradicionalni proizvodi, a posljednjih godina sve ih češće zamjenjuju masovni industrijski proizvodi niske nutritivne vrijednosti. Za tradicionalnu prehranu ovog područja bila je karakteristična velika zastupljenost lokalno proizvedene hrane, no i ta karakteristika sve više jenjava – velik dio hrane se proizvodi izvan regije i samo je 10% tradicionalnih kultura zastupljeno u tipičnoj prehrani mediteranskih zemalja. Smatra se da su glavni uzročnici ovih promjena razvoj turizma i urbanizacija, ali i nedostatak prirodnih resursa te gubitak tradicionalnih vrijednosti i kulture prehrane.

Projekt „Valorizacija, promocija i plasman autohtonih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Zadarske županije“ sveobuhvatan je strateški projekt temeljen na multisektorskom povezivanju koji se nadovezuje na sve dosadašnje aktivnosti promicanja proizvodnje, plasmana, popularizacije i edukacije na temeljima razvojnih politika koje promiču gastronomske i nutricionističke adute Zadarske županije.

Naziv ZONA općenito simbolizira ograničeni dio površine, prostora (teritorija); predstavlja i pojas, područje što ukazuje na lokalni karakter projekta te stavlja naglasak na autohtone namirnice omeđenog područja Zadarske županije. U geografiji zona je područje na Zemlji ili nebeskoj sferi između dviju paralela, u meteorologiji to je klimatski pojas na Zemlji, a u geobotanici u širem smislu označava područja koja se podudaraju s klimatskim zonama Zemlje.

Riječ zona dolazi iz grčkog jezika, a označava područje, pojas, teritorij; kraj s nekim specifičnim obilježjima (klimatskim, prometnim, pograničnim).

U ovome kontekstu naziv „ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja“ obuhvaća prehrambene karakteristike zadarskog kraja, mediteransku prehranu koja se temelji na tipičnim autohtonim namirnicama i poljoprivredno-prehrambenim proizvodima. Odabrane namirnice kojima se pridaje posebni značaj su: višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol, paški sir, med, ninska sol te vino i prošek.


Temelj mediteranske prehrane je tradicija, to je model prehrane koji zadržava svoju okosnicu kroz stoljeća. Iako se vječno mijenja, u suštini zadržava svoju izvornost i usko je vezana uz narativ, legende i povijesni značaj.

Još od polovine prošloga stoljeća znanstvenici veličaju mediteransku prehranu zbog povoljnog učinka na zdravlje i dugovječnost čovjeka. Tijekom proteklih 70 godina brojne su studije mediteranski način života i prehrane povezale s manjim rizikom od brojnih bolesti. Osim što ima neslućeni preventivni značaj, ovaj način prehrane preporučuje se dijabetičarima, pretilima, oboljelima od bolesti srca i krvnih žila, kod kroničnih upalnih bolesti, trudnicama i dojiljama te svima koji žele povećati šanse da dožive duboku starost. Sveukupnom učinku na zdravlje dokazano doprinosi i dnevni odmor svojstven mediteranskim običajima.

Osim što je zdrava, mediteranska prehrana je i ukusna te privlačna svim osjetilima zbog bogatstva boja, aroma, mirisa i okusa. U brojnim studijama pokazano je kako je hedonistički odgovor bitna komponenta o kojoj ovisi pridržavanje određenog modela prehrane. Kulinarski izričaj za koji je karakteristična tradicionalna okosnica uz poštivanje sezonskih, lokalno uzgojenih namirnica čini temelj lokalne mediteranske prehrane. Nažalost, novija istraživanja pokazuju kako mediteranska prehrana sve više nestaje s prostora Mediterana. Stoga se pokreću edukativne inicijative kako bi se popularizirao, zaštitio i očuvao ovakav način prehrane, barem na prostorima kojima kulturološki i teritorijalno pripada.

RADNA SKUPINA projekta ZONA – Okusi i mirisi zadarskog kraja


Uži stručno-znanstveni tim

 • Koordinatorica stručno-znanstvenog tima: dr. sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing., klinički nutricionist (predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam, predsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara, dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu, Hrvatskog liječničkog zbora, klinički nutricionist na KBC Zagreb, Odjel za kliničku prehranu)
 • Marta Kovačević, mag.nutr. (Hrvatski institut za nutricionizam, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Hrvatsko društvo za kliničku prehranu, Hrvatskog liječničkog zbora)
 • Sara Cobal, mag.nutr. (Hrvatski institut za nutricionizam, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara, Hrvatsko društvo za kliničku prehranu, Hrvatskog liječničkog zbora)
 • Mirja Jošić, dipl.ing.nutr. (Hrvatski institut za nutricionizam, tajnica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara)
 • Tena Blažok, mag.nutr. (Hrvatski institut za nutricionizam, Hrvatsko društvo nutricionista i dijetetičara)
 • dr.sc. Jelena Đugum, dipl.ing. (Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske)
 • sc. Zvonimir Savić, dipl.ing. (Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Zagreb)
 • sc. Jelena Ivanišević, prof. (Institut za etnologiju i Folkloristiku, Zagreb)
 • Bruna Škapin, mag.nutr. (Hrvatski institut za nutricionizam)
 • Mario Čepek, Chef, (Oblizeki d.o.o.)

Nadzor stručno-znanstvenog tima i komunikacija s koordinatoricom stručno-znanstvenog tima

 • Daniel Segarić,dipl.ing., Zadarska županija, Upravni odjel za poljoprivredu

Pridruženi članovi iz Ustanova – dionika projekta

Predstavnici Ustanova:

 • Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije (dr. Ljiljana Balorda, Petra Brok, mag.nutr.)
 • Dječji vrtići Grada Zadra
 • Osnovne škole Grada Zadra
 • Udruga zadarskih ugostitelja
 • Zadruga Proizvodi sela
 • Grad Zadar: Upravni odjel za odgoj i školstvo, Upravni odjel za gospodarstvo i obrtništvo
 • Agencije: AGRRA
 • i drugi.