Višnja maraska - Zona Tradicije - Zona Zadar
Višnja maraska

Višnja maraska (Prunus cerasus var. marasca) autohtona je hrvatska sorta višnje čiji uzgoj na području Dalmacije ima tradiciju dužu od 500 godina. Glavni proizvodni centri višnje maraske u srednjoj Dalmaciji tradicionalno su: Podstrana, Jesenice, Duče, Zakučac, Gata, Tugari..

opširnije
Smokva - Zona Tradicije - Zona Zadar
Smokva

Važnost smokve u nekadašnjim prehrambenim tradicijama cijelog Mediterana progovara iz mitova, predaja i vjerovanja koja se, nimalo slučajno, isprepliću oko stabla i ploda smokve. Divlja smokva udomaćena je, pretpostavlja se, prije 5000 godina na prostoru današnje Palestine. Od tamo..

opširnije
Češnjak - Zona Tradicije - Zona Zadar
Češnjak

Zadarska regija od davnina je poznata po proizvodnji češnjaka. Češnjak iz dalmatinskog podneblja raste na škrtoj, pjeskovitoj zemlji crvenici i crnici između suhozida, a tradicionalno se uzgaja na otoku Pagu i na benkovačkom području. Stanovnici ovog kraja u prošlost..

opširnije
Maslinovo ulje - Zona Tradicije - Zona Zadar
Maslinovo ulje

Smokva, vinova loza i maslina predstavljaju trojstvo mediteranske civilizacije, a njihov je uzgoj oblikovao kako krajolik tako i kulturu Sredozemlja. Zimzelena, žilava i dugovječna, maslina jest istinski simbol toga područja. Tamo gdje maslina ne uspijeva, prema nekima, Sredozemlje završav..

opširnije
Plava riba - Zona Tradicije - Zona Zadar
Plava riba

Tisućama godina riba i plodovi mora važan su i neizostavan dio ljudske prehrane. Riba se lovi i jede još od razdoblja prapovijesti, a najstarija zabilješka o ribi kao hrani Homo sapiensa stara je preko 380 000 godina. Živo se more od pamtivijeka koprcalo u mrežama Dalmacije, no pis..

opširnije
Dagnje - Zona Tradicije - Zona Zadar
Dagnje

Često nejasna povijest prehrambenih navika ponekad se raspliće uz pomoć arheologije, a školjke su osobito jasan nalaz. Sa sigurnošću možemo tvrditi da su se različite vrste puževa i školjki jele već u prapovijesti, a nalazi iz 4. ili 5. stoljeća prije Krista s lokalitet..

opširnije
Janjetina i jaretina - Zona Tradicije - Zona Zadar
Janjetina i jaretina

Tradicijska je prehrana za veliku većinu stanovnika značila vrlo malo mesa na jelovniku, u bogatijim kućama tek jednom tjedno, a u siromašnijima niti toliko. No zato su slavlja, blagdani i svetkovine bili prigode kada se meso konzumiralo u izdašnim količinama. Janjetina i jaretina ..

opširnije
Šokol - Zona Tradicije - Zona Zadar
Šokol

Šokol je autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se od davnina proizvodi u Ninu i okolici. Ovaj autohtoni proizvod Ninjani nazivaju još i šoko. Kada se kaže ninski šokol, misli se na sva mjesta u okruženju jer su jedino ta mjesta od pamtivijeka radila šo..

opširnije
Paški sir - Zona Tradicije - Zona Zadar
Paški sir

Prvi zapisi o paškom siru potječu još iz 1774. godine, kada je poznati putopisac Alberto Fortis u svojem djelu Put po Dalmaciji napisao da su najznačajniji paški proizvodi: morska sol, vuna, kaduljin med i sir. Tradicionalni način proizvodnje paškog sira od sirovog ml..

opširnije
Med - Zona Tradicije - Zona Zadar
Med

Kulturu pčelarenja u naše krajeve donijeli su Kelti. Rimski pisci pak često spominju med s otoka Šolte kao med najbolje kvalitete. Najopširnije podatke o pčelarenju u 18. stoljeću u sjevernoj Hrvatskoj  ostavio je Stjepan Gruber, prvi učitelj pčelarstva. U zadarskom z..

opširnije
Ninska sol - Zona Tradicije - Zona Zadar
Ninska sol

Sol je kroz povijest bila skupa i vrijedna namirnica koje se još nazivala i bijelim zlatom i čija je trgovina uvijek bila pod strogim okom zakona. Proizvodnja soli za mnoge je zemlje bila osnova ekonomije i jamčila je vrijednu robnu razmjenu. Ninska sol određena je specifičnim prirodnim ..

opširnije
Vino i prošek - Zona Tradicije - Zona Zadar
Vino i prošek

In vino veritas ili „u vinu je istina“ ili „o čemu trijezan šuti, pijan govori“ – latinska je izreka koja upućuje na osebujnu simboliku alkoholnog pića – vina koje se dobiva fermentacijom voća, najčešće grožđa. I kao takvo, vino od grožđa, ..

opširnije