Med
Med

Za zadarsko pčelarstvo karakterističan je med od kadulje, drače i vriska. Kaduljin med je svijetlo žute, pomalo zelenkaste boje, a boja može varirati ovisno o prisutnosti peluda vinove loze koja istodobno cvate. Ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te ima izraziti miris po cvijetu biljke. Med od drače je žute ili zagasito žute boje. Bez mirisa je i slatka, pomalo opora okusa. Okus meda varira zbog biljaka koje se za paše zateknu u okolini drače. S obzirom da drača cvate približno u isto vrijeme kad i kadulja, u medu se mogu pronaći i peludna zrnca kadulje čime se povećava njegova kvaliteta. Med od vriska je svijetlo žute do zelenkaste boje, izraženog mirisa po biljci i vrlo ugodnog okusa.

Okus meda posebice će doći do izražaja prilikom kulinarske primjene. Najjednostavniji način primjene meda u kuhinji je da se vrcani med ili med u saću upotrebljava neprerađen, a zasigurno je najbolja kombinacija svježeg maslaca namazanog na kruh i prelivenog medom. Zanimljiv je i medeni maslac koji se priprema tako da se omekšali maslac pomiješa s 20 do 30% meda, a pripremljena smjesa se zatim stavi na hlađenje. Medom se može zasladiti čaj, mlijeko i kava, a može potpuno ili djelomično zamijeniti šećer u pripremi sladoleda, kolača, ukuhanog voća i raznih pića.

Med je vrlo higroskopan, privlači vlagu na sebe, što je dobro svojstvo kod pripreme različitih kolača i medenih kruhova jer će na taj način slastice ostati dulje svježe. Od svih načina primjene meda, zasigurno je najpoznatiji onaj u pripremi medenjaka, tradicionalnih kolačića, gdje se med miješa s brašnom, šećerom, jajima, aromatičnim začinima i sodom bikarbonom, a dobiveno tijesto se zatim oblikuje u željeni oblik. 

Naši krajevi poznati su i po proizvodnji medovine, vina od meda, te medice, rakije od vina. Dok se medovina priprema kuhanjem meda i vina uz dodatak začina poput klinčića i cimeta, rakija od meda nastaje tako da se razrijeđenom medu dodaje kvasac koji ubrzava fermentaciju nakon čega se pristupa postupku destilacije.

Kulinarski prijedlozi

  • Tradicionalna uskršnja šunka s medom
  • Janjeća rebra marinirana u medu od kadulje
  • Smokvenjak
  • Pečene jabuke s medom od vriska
  • Paprenjaci
  • Krema od meda i ovčje skute
  • Medni ocat