Šokol
Šokol

Šokol je autohtoni gastronomski suhomesnati proizvod koji se od davnina proizvodi u Ninu i okolici. Šokol se dobiva od mesa svinjske vratine, a tretira se slično kao pršut. Za razliku od većine naših suhomesnatih proizvoda, kao i njegovog mesnog rođaka buđole ili kraškog vrata, šokol je iznimno raskošno začinjen. Tri do sedam dana leži u ninskoj soli, meso se potom uranja u kuhano crno vino pa se poslije obloži s više vrsta mirodija: papar, klinčić, muškatni oraščić i špikuje se s njima. Nakon toga se meso stavlja u posebno pripremljen ovitak i vezuje se tradicionalnim načinom sa špagom. Poslije se šokol stavlja nekoliko dana na dim, a onda na vjetar - buru. Navodno je, prema tvrdnjama žitelja ninskog kraja, upravo prirodni faktor, fenomen bure, koje u zimskim mjesecima u ninskom kraju ima izobilje, presudan za sušenje šokola.

Gotov šokol izvana možemo prepoznati po smeđoj i sivoj boji, a kad se razreže meso je tamnocrveno, tanko prožeto bijelom masnoćom.

Kada govorimo o kulinarskoj pripremi, u hladne zime krijepi bogatom aromom u kuhanim jelima, a za ljetnih mjeseci ugodno iznenađuje u laganim i osvježavajućim salatama. Šokol posjeduje gastronomsku svestranost te je puno više od narezane delikatese. Lepeza različitih aroma koje šokol pruža dodatno će obogatiti jela poput brusketa, rižota ili tradicionalni dalmatinski specijalitet – soparnik.