Smokva
Smokva

Energetska vrijednost 100 grama smokava je oko 74 kilokalorija (kcal). Od toga najveći dio potječe od ugljikohidrata, a tek neznatni od proteina i masti. Među ugljikohidratima prevladavaju jednostavni šećeri odgovorni za slatkoću voća. Smokva je također dobar izvor prehrambenih vlakana, složenih ugljikohidrata, koji povoljno djeluju na probavu regulacijom peristaltike crijeva. Zbog toga se smokve posebno preporučuju osobama koje pate od konstipacije. Smokva obiluje mineralnim tvarima kao što su kalij, kalcij, fosfor i magnezij. Pritom je njihov udio veći u suhim plodovima u odnosu na svježe. Kada su u pitanju vitamini, značajan je sadržaj vitamina K te B skupine, posebno folata. Smokve također sadrže brojne sekundarne metabolite prisutne u lateksu, listovima, plodovima te korijenju koji imaju zaštitnu ulogu u biljci, a mogu imati povoljan učinak na čovjekovo zdravlje. Među njima su fitosteroli, organske i masne kiseline te fenolne komponente koje zajednički nazivamo fitokemikalijama. Smokve sadrže relativno visoki udio fenolnih spojeva (1090-1110 mg/100 g svježe tvari) koji nadmašuje i dobro poznate izvore fenola kao što su crno vino (200-800 mg/200 ml) i crni čaj (150-210 mg/200 ml). Glavni izvor fenolnih spojeva u smokvi je pokožica pa se zato preporučuje konzumacija cijelih, zrelih plodova. Osim u pokožici u kojoj prevladavaju antocijanini, odgovorni za njezinu tamnu boju, u pulpi su također prisutni fenoli, uglavnom proantocijanidini. Različiti dijelovi smokve koristili su se u narodnoj medicini za čitav spektar zdravstvenih problema. Plodovi su korišteni za liječenje bolest jetre i slezene, bubrežnog kamenca, hemoroida, gube, krvarenja iz nosa, upalnih stanja, paralize te bolova u prsima. Također, upotrebljavani su kao laksativ i diuretik, antipiretik, sredstvo za omekšavanje kože i njegu kose te kao afrodizijak. Korijen se u obliku tonika koristio za liječenje leukoderme, upalnih bolest kože koju karakterizira gubitak pigmenta. Listovi se koriste u liječenju dijabetesa i crijevnih parazita, a sjemenke za proizvodnju jestivih ulja i kao lubrikant. Lateks se koristio protiv anemije i parazita, kao diuretik te sredstvo za iskašljavanje. Konstipacija je jedna od najčešćih probavnih tegoba današnjice. Istraživanja su pokazala da konzumacija smokvine paste ima povoljan učinak na tkivo i peristaltiku crijeva te vrijeme prolaska hrane kroz probavni trakt.