Paški sir
Paški sir

Nutritivna vrijednost sira ovisi o vrsti sira i vrsti mlijeka od kojeg je napravljen, a povećava se zrenjem sira. Tako je ovčje mlijeko, u odnosu na kravlje i kozje mlijeko, bogatije mastima, laktozom, proteinima kazeinom, albuminom i globulinom te mineralnim tvarima.

Tvrdi sirevi sadrže značajne količine karotena a i b, tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacina, vitamina B12 te vitamina A, D i E. Također, sadrže i visok udio mineralnih tvari: natrija, kalija, kalcija, magnezija, cinka, željeza i fosfora. U usporedbi s ostalim tvrdim ovčjim sirevima, paški sir sadrži veći udio cinka.

Tablica 1. Kemijski sastav paškog sira

Tablica 2. Mineralni sastav paškog sira

Zbog specifičnog nutritivnog sastava tvrdi sirevi imaju značajnu ulogu u formiranju i zaštiti kostiju i zubi, prevenciji osteoporoze i karcinoma debelog crijeva, kao i srčano-žilnih bolesti.

Rezultati istraživanja, objavljenog u časopisu General Dentistry, pokazali su da konzumacija sira značajno povećava razinu pH u ustima što upućuje na antikariogena svojstva sira.

Istraživanje u kojem su sudjelovale žene dobi od 40 do 76 godina imalo je za cilj utvrditi vezu između konzumiranja mliječnih proizvoda i učestalosti pojave karcinoma debelog crijeva. Rezultati su pokazali kako visok unos mliječnih proizvoda s većim udjelom masti, što uključuje i tvrdi sir, smanjuje rizik od karcinoma debelog crijeva. Slična povezanost utvrđena je i za unos konjugirane linolne kiseline (engl. conjugated linoleic acid, CLA) čiji su najvažniji prehrambeni izvor upravo punomasni mliječni proizvodi.

Nadalje, istraživanja su pokazala kako redoviti unos mliječnih proizvoda, poput tvrdog sira, ima blagotvorni učinak na zdravlje srca te može smanjiti rizik od hipertenzije, jednog od glavnih uzročnika srčanih bolesti. Smatra se kako je za spomenuti učinak odgovorno nekoliko nutritivnih čimbenika, a oni uključuju jedinstvenu kombinaciju kalcija, kalija i magnezija koje mliječni proizvodi sadrže. Također, za blagotvorni učinak zaslužni su i peptidi koji nastaju probavom proteina kazeina prisutnog u siru.