Češnjak
Češnjak

Češnjak sadrži više od 200 biološki aktivnih tvari, od kojih se većina nalazi u lukovici. Eterična ulja, koja se nalaze u češnjaku, sadrže sumpor te su odgovorna za karakteristični miris i okus češnjaka. Nadalje, češnjak sadrži i mineralne tvari, aminokiseline, enzime, vitamine te alicin, organski spoj kojem se pripisuju antioksidativna svojstva. Još od doba Hipokrata i Galena češnjak se koristio u liječenju dišnih bolesti, loše probave te za poboljšanje općeg stanja organizma. Do danas je poznato da češnjak sadrži brojne ljekovite tvari, a istraživanja su dokazala i njegovo antibakterijsko, antivirusno, antifungalno,  antiparazitsko i antioksidativno djelovanje. Rezultat znanstvenih istraživanja utvrdili su blagotvorno djelovanje češnjaka u smanjenju rizika od srčanih bolest, artritisa, probavnih tegoba, kroničnog umora te bolesti dišnih putova. Dokazano je i da redovita konzumacija češnjaka može sniziti razinu lošeg, LDL-kolesterola u krvi. Poznato je kako uzimanje češnjaka može poboljšati djelovanje imunološkog sustava. Upravo zbog udjela antioksidansa te njihovog učinka na smanjenje razine kolesterola i krvnog tlaka, češnjak može smanjiti rizik od pojave neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti i demencije. Zbog visokog udjela sumpornih tvari, češnjak pokazuje zaštitnu ulogu od oštećenja organa uzrokovanih teškim metalima.