Smokva
Smokva

Boja pokožice varira od svijetlo zelene do tamno ljubičaste, ovisno o sorti, a tekstura joj je glatka.
Pulpa ovisno o sorti i zrelost poprima različite nijanse crvene, od blijedo roze do tamno crvene.
Na vrhuncu zrelosti je izrazito slatka i sočna, gotovo medenog okusa. Najizraženiji okus imaju pri
sobnoj temperaturi pa ih je u slučaju čuvanja u hladnjaku poželjno temperirati vani oko jedan sat
prije konzumacije. Trebale bi biti mekane kada ih se nježno stisne, ali da pritom zadrže oblik. Miris
im treba biti blag i slatkast. U slučaju da se osjeti lagano kiseo i fermentirani miris, a tekstura je toliko
mekana da plod gubi konzistenciju, nisu poželjne za konzumaciju. Prilikom čuvanja u hladnjaku
treba ih odijeliti od hrane čiji miris bi mogle poprimiti. Također, treba ih pravilno rasporediti kako
bi se izbjeglo nagnječenje te zaštititi od isušivanja pokrivanjem posude u kojoj se nalaze. Osim u svježim plodovima, stanovnici zadarskog područja često uživaju i u okusima sušene smokve. Kako bi se produžila trajnost te kako bi mogli konzumirati smokve tijekom cijele godine podvrgavaju ih procesu sušenja. Nakon sušenja cijeli plod poprima jednu uniformiranu zlatno-žutu boju. Više nije okrugao i zaobljen, već smežuran i nepravilan. Unutrašnjost ploda je kompaktna i mekana, a sjeme izraženo svjetlije boje odgovorno je za blago zrnatu teksturu. Okus je intenzivniji i slađi, a vlažnost smanjena uslijed gubitka vode dok je miris ugodan i blag.

Osim u svježem ili sušenom obliku smokva oplemenjuje brojna jela. Dašak tradicije donosi marmelada i kompot od smokava, suhe smokve s kruhom i paprom te smokvenjak. Kolač od sušenih smokava i badema u koji se ovisno o preferencijama mogu dodati grožđice, orasi te mediteranski začini poput komorača. Gurmansko nepce oduševit će zapečene smokve u preljevu od meda i soka agruma kao što su limun ili naranča. Po želji se mogu dodati tradicionalni začini poput ružmarina ili majčine dušice za pojačavanje arome. Svježa smokva punjena mljevenim orašastim plodovima kao što su bademi, orasi i lješnjaci te mekim sirevima poput ricote izvrstan je obrok za ljetne večeri. Svježe smokve se mogu kombinirati sa zelenom salatom i ribanim tvrdim sirom. Brzi i praktični prijedlozi su neizostavni smoothie s bananom i smokvama, žitna kaša za doručak s komadićima suhih ili svježih smokava, orašastog voća i cimetom te dodatak platama s kozjim ili ovčjim sirom.