Plava riba
Plava riba

Sitna plava riba poput srdele, inćuna i papalina izvrsna je za mariniranje, posebice u ekstra djevičanskom maslinovom ulju, soku od svježe iscijeđenih domaćih limuna, uz dodatak češnjaka i mediteranskog začinskog bilja. Plava riba „na savuru“ cijenjena je među poznavateljima mediteranskog života, a u osnovi se radi o pečenoj ribi koja je potom prelivena pirjanom marinadom na bazi maslinovog ulja, češnjaka, octa, ružmarina i peršina. Srdele „na savuru“ najbolje su sutradan, a mogu se čuvati i nekoliko dana u hladnjaku. Plava riba obično se priprema pečena, na grillu, poširana ili parena, a poslužuje se s vrhunskim maslinovim uljem i vinom. Tuna i losos odlični su u dimljenoj varijanti, a često se konzumiraju i sirovi – kao carpaccio, sashimi, u sushiju, kao meksički ceviche i skandinvski gravad lax. Sve su cjenjeniji odresci tune, kratko pečeni kako bi se optimalno zadržala slast. S druge strane, tuna može doživjet potpunu metamorfozu u tradicionalnom talijanskom jelu vitello tonnato, u kombinaciji s teletinom. Također, eksperiment zvan tuna kao pašticada jedna je od kulinarskih avantura u koju se vrijedi upustiti.