Paški sir
Paški sir

Paški sir se smatra jednim od najpoznatijih i najcjenjenijih tvrdih ovčjih sireva, a poznat je i izvan granica Republike Hrvatske. Njegov specifičan okus potječe od mlijeka paške ovce koja pase na kamenjarima koji obiluju različitim vrstama aromatičnog i ljekovitog bilja. Mješavine raznih trava poput kadulje, smilja, rute, mliča i zelenice, prekrivene slojevima posolice, sitnih kapljica morske soli koje razbacuje bura tijekom zime, daju ovčjem mlijeku izuzetnu aromu. Posebnost mlijeka paške ovce i specifičnost vegetacije otoka Paga zaslužni su za karakteristike paškog sira po kojima se razlikuje od sličnih vrsta ovčjih sireva iz drugih zemljopisnih regija.

Organoleptičke karakteristike paškog sira razlikuju se s obzirom na zrelost sira. Postoji mladi paški sir, zrelosti dva mjeseca te potpuno zreli paški sir, starosti 4 do 12 mjeseci. Mladi paški sir je svijetlo žute boje i ugodan pikantni okus, tipičan za ovčje sireve. Potpuno zreli paški sir je tamnožute boje, a karakterizira ga izraženi pikantni okus te topljivost u ustima.

Paški sir se najčešće poslužuje sam ili mu se može pridružiti pršut, slani inćuni, paške bubice (pogačice) i masline. Također, odlično se sljubljuje s grožđem, medom od kadulje te lunjskim maslinovim uljem. Ribani paški sir neizostavan je dodatak jelima poput rižota, tjestenine ili palente. Zanimljive su i neobične slastice poput čokoladnih pralina s paškim sirom.

Uz mlađi paški sir najčešće se serviraju bijela vina poput paškog gegića, pošipa ili žlahtine, dok uz stariji paški sir bolje pristaju jača crna vina poput babića, merlota i terana.

Rižoto od paškog sira i krušaka

Sastojci  (2 osobe):

  • 150 g riže arborio
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica maslaca
  • 1 mala glavica luka, nasjeckani
  • 0,5 dl povrtnog temeljaca
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 40 g paškog sira, svježe naribani
  • 1 komad kruške viljamovke,  neoguljena i narezana na kockice
  • 20 g maslaca
  • 1 mala grančica svježeg timijana
  • sol

Priprema:

Na tavu staviti maslac i maslinovo ulje da se zagriju. Dodati nasjeckani luk, posoliti ga i pirjati dok ne omekša. Od ukupne količine uzeti 2/3 krušaka, dodati luku i kratko pirjati. Dodati rižu i glazirati dok se u potpunosti ne obloži masnoćom, a zatim je zaliti bijelim vinom i pustiti da alkohol ispari. Smanjiti vatru i postepeno dodavati temeljac dok riža ne postane kuhana al dente. Dodati maslac i ribani paški sir te miješati dok smjesa ne postane kremozna. Preostalu 1/3 krušaka kratko pirjati na malo maslinovog ulja, soli i svježeg timijana. Pripremljeni kremasti rižoto servirati s pirjanim kockicama kruške.

Čokoladne praline s paškim sirom

Sastojci (30 pralina):

  • 230 g tamne čokolade, 80% kakaa
  • 180 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g paškog sira, svježe ribani
  • 1 žličica maslaca
  • 100 g tamne čokolade

Priprema:

U vrelo vrhnje za kuhanje dodati naribani paški sir i dobro promiješati. Zatim dodati tamnu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Na kraju dodati maslac. Dobivenu smjesu izliti u veću plitku posudu i staviti u hladnjak na nekoliko sati. Na pari rastopiti ostatak tamne čokolade. Iz hladnjaka izvaditi pripremljenu smjesu. Pomoću male žličice izvaditi smjesu iz posude i oblikovati kuglice. Kuglicu zatim umočiti u otopljenu čokoladu. Postupak ponavljati dok se smjesa ne potroši.